יום ראשון, 30 באוגוסט 2015

שאלות ותשובות על מזונות ילדים

תשלום מזונות ילדים מסתמך על המשפט היהודי הקובע כי כלכלת הילדים היא חובת אביהם גם אם הוא אינו מגדל אותם. החוק המודרני שימר חובה זו כדי לצמצם ככל האפשר את הפגיעה ברמת חייהם של ילדים להורים גרושים, אך הרחיב את חלקה של האם בכלכלתם.  עו"ד יעקב בלס עונה על השאלות הנפוצות הקשורות לתשלום מזונות הילדים. בדרך כלל האב הוא המשלם את דמי המזונות והאם היא בעלת המשמורת, אך לעיתים ישנם מצבים הפוכים. ההתייחסות במאמר זה היא כאל אמהות משמורניות, משום שכך נוח יותר לכתוב.

איך מתבצע חישוב דמי המזונות?

הנוסחא "הקרה" המשמשת לחישוב דמי המזונות כוללת תשלום בסיסי של 1300 ₪ בקירוב עבור מזון, השתתפות בכ- 30% עד 50% משכר הדירה של האם והילדים, בהתאם למספר הילדים, ומחצית מההוצאות החריגות הכוללות צרכים רפואיים, חוגים, חינוך ועוד. הסכומים הללו מוצמדים למדד המחירים לצרכן, מתעדכנים מדי פעם בהתאם לכתוב בהסכם הגירושין והם משולמים עד יום הגיוס לצה"ל, אז מצטמצם הסכום לשני שלישים מהסכום המקורי, עד לסיום השירות הצבאי, והוא יכול להיות משולם ישירות לידי הבגיר/ה. חשוב לציין כי במקרים בהם רמת החיים של המשפחה הייתה גבוהה קודם לכן וכושר ההשתכרות של האב גדול יקבעו מזונות גבוהים יותר ובמקרים מסוימים, בהם לאם כושר השתכרות נמוך, ייתכן ורוב ההוצאות יוטלו על האב.

מהו דין צדקה?

בעבר, מתוקף הדין העברי, חלה חובת המזונות על האב בלבד על גיל 18, אך היום מוכל "דין צדקה" על כל הסכמי הגירושין. דין צדקה קובע כי יש להתחשב ביכולתם הכלכלית של שני ההורים כדי לחשב את תשלום המזונות החל על כל אחד מהם. קביעה זו נכונה כיום מגיל חתימת ההסכם ועד גיל 18.

מי משלם על מה?

דמי המזונות הנקבעים לילדים נועדו לכסות את ההוצאות החיוניות השוטפות: מזון, ביגוד וכו'. כמובן שכאשר הילדים נמצאים חלק מהזמן אצל האב הוא עלול לשלם פעמיים ולכן כדאי לשים לב לפרטים הקטנים בהסכם הגירושין.

מה קורה כאשר דמי המזונות אינם משולמים? 

תשלום מזונות ילדים קבוע בחוק והסכום מעוגן בהסכם הגירושין שנחתם על ידי שני הצדדים. כאשר מתגלה קושי התשלום כדאי לפתור אותו בעזרת מגשר מקצועי ולא לעצור חד צדדית את התשלום.  יש לציין כי אי-תשלום דמי המזונות אינו מהווה עילה להפרת הסדרי הראייה ולמניעת פגישות בין האב וילדיו. כאשר הסכומים אינם משולמים בזמן יש לפנות לבית המשפט כדי לאכוף תשלום של מזונות ילדים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה